Introducció a Nicaragua (i VI): Política

Petita classe de ciència política nicaragüenca!!!

Hola alumnes, avui toca una de les lliçons més complicades d’impartir ja que parlarem de política, un tema altament espinós en tots els països del món. Però, no us espanteu perquè no farem un "tostón" teòric sobre l’organització dels poders de l’Estat, ni tampoc farem una campanya electoral  a favor d’uns partits polítics en contra d’altres. La nostra principal motivació per desenvolupar aquest tema és la proximitat de les eleccions generals a Nicaragua, concretament el dia 6 de Novembre de 2011. Per tant, en la nostra estada a l’Agost, segurament viurem un ambient electoral amb multitud de notícies i opinions de les famílies d’acolliment sobre aquestes eleccions. Així doncs, només pretenem situar-nos en el context que viurem, sense fer un anàlisis crític de la política nicaragüenca i sense posicionar-nos en cap partit.

Cal començar dient que Nicaragua ha viscut recentment una història política molt convulsa que ha implicat la creació d’afinitats polítiques molt marcades en la població nica. No estem parlant d’una afinitat política lleugera o simbòlica, com seria en Catalunya, sinó es tracta d’un lligam molt fort a un partit o altre. D’aquesta manera, la política no és un tema secundari del país, sinó que és un assumpte que interessa molt a la població (a tots els sectors socials) i coneixen perfectament qui es qui en el camp de la política. Mare meva, quin contrast amb nosaltres!!!!


En les pròximes eleccions generals hi hauran 5 candidatures polítiques:
  • Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN): Partit que actualment governa el país i es presenta liderat per Daniel Ortega, que torna a presentar-se per la reelecció com a President de Nicaragua. 
  • Partido Liberal Independiente (PLI): Candidat Fabio Gadea
  • PLC (Partido Liberal Constitucionalista): Presenta com a candidat al ex president Arnoldo Alemán.
  • Alianza por la República (Apre): Candidat Róger Guevara Mena 
  • Alianza Liberal Nicaragüense: Candidat Enrique Quinonez 
Segons els objectius d’aquesta secció del bloc, és impossible que puguem continuar amb un anàlisis polític més profund de la política nicaragüenca o de les properes eleccions ja que entraríem en un àmbit molt complicat que està fora del nostre coneixement, per molt que llegim prèviament. Bàsicament, com a la majoria de països, Nicaragua també viu una situació tensa entre els diferents partits polítics, plena d’acusacions dels uns cap els altres. Per tant, creiem que la visualització del reportatge “Nicaragua al alba” (elaborat, aquest Abril, pel programa “En portada” de RTVE) pot ser útil per veure la situació política actual de Nicaragua, des de una font externa i teòricament independent dels interessos individuals de cada partit. 

Pfiuuuuuu!!! Què difícil es parlar de política sense semblar parcial, has de llegir i reescriure mil cops. En conclusió, durant la vivència a Nicaragua, escoltarem frases com: “Marca la casilla 11, marca la casilla 9, “Comandante Daniel Ortega, etc”; escoltarem tertúlies polítiques entre la població; veurem pancartes polítiques; i escoltarem certes cançons històriques. Tot l’anterior estarà relacionat amb la proximitat de les eleccions al novembre. Creiem que hem tingut sort, inclús, amb el període en que viatgem, perquè són moments i esdeveniments molt importants pel país que es traslladaran a la població amb les que parlarem.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!