Els aprenentatges en els camps (de “La Taca d’Oli”)

Seguint amb el resum de la publicació “La Taca d’Oli,” en aquest post trobareu quins aprenentatges s’han adquirit i incidit directament en la vida quotidiana dels participants en Camps de Solidaritat de SETEM.

Els aprenentatges adquirits als camps es poden classificar en tres categories segons tinguin a veure amb el coneixement d’una nova realitat, el creixement personal o el desenvolupament de valors solidaris. Aquests coneixements són més difícils d’obtenir sense la multidimensionalitat d’impactes que ofereix l’experiència. Són determinants la pròpia personalitat, la formació prèvia al Camp o les oportunitats de reflexió i participació prèvies o posteriors al camp.


És en viure la realitat del Sud per un mateix quan es vivencien els conceptes apresos i s’aprofundeix en les reflexions.Els participants han comentat que des de l’experiència dels Camps de Solidaritat donen més importància a les relacions amb les persones i a la manera de tractar-les.

Si seguiu llegint descobrireu en quines parts ha afectat

Natura:

Moltes de les zones que es visiten estan situades en àrees no urbanes. Les persones que hi participen tenen més contacte amb la natura del que havien tingut fins llavors, la qual cosa sol romandre en el temps i els fa més conscients dels efectes de l’acció humana sobre el medi natural, així com dels impactes del canvi climàtic.

“Recordo estar mirant les estrelles amb la resta de la Comunitat. No hi havia la contaminació què tenim al Nord, mai havia vist tantes estrelles en el cel”

Efectes en els participants:

Durant l’experiència les persones que viatgen es troben fora de la seva zona de seguretat, del seu context. Això provoca què reflexionin sobre elles mateixes i s’enfronten al canvi.

Les experiències viscudes al Camp de Solidaritat provoquen que les persones augmentin el seu nivell d’acceptació i adaptació. Això augmenta la capacitat de fer front a noves situacions o als canvis què es presentin durant la seva trajectòria vital.

“Dormíem tres persones un llit i al principi no podia dormir. Al final m’hi vaig acostumar”

Les persones augmenten la seva capacitat de comprendre la diversitat i millorar la capacitat de sentir empatia, per exemple, vers el fet migratori.


Els altres:

Durant els Camps la capacitat de respecte i tolerància vers la diferència s’incrementa. Les persones són partícips de diverses manifestacions culturals i formes de comportament què són noves per a elles.

 “Veus què et deixen el millor llit i ells l’estan compartint entre fills i filles”

L’experiència als Camps propicia que aquells qui hi participin ampliïn la capacitat per relativitzar i saber donar la importància adequada a esdeveniment que els puguin succeir en el futur.

“Coses què per a tu eren molt importants per a ells no ho són gens”

El pas per un país del Sud ens fa més conscients de les facilitats que es tenen al Nord. Es fa especial referència a la possibilitat d’haver rebut educació i a la capacitat de reflexió i crítica que aquesta comporta.

També s’ha comentat els beneficis que comporta viure en societats menys desiguals, amb més possibilitats i què permeten accedir per exemple, a una Sanitat pública de qualitat. Tanmateix, es comenten comoditats que faciliten el dia a dia com el fet de gaudir d’infraestructures adequades, transport públic, aigua i electricitat...

“T’adones de la importància extrema que té l’educació, que et permet ser lliure”

La majoria de participants en la recerca han afirmat que l’experiència en el Sud els ha fet ésser més conscients i crítics amb el seu consum en el Nord.

“Saps que no fas res per donar-los peixos, en tot cas se’ls ha d’ensenyar a pescar. Allà t’adones què l’únic que en molts casos caldria fer des del Nord és deixar de posar-los pals a les rodes.”

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!