Introducció a Nicaragua (i X): Aspectes oblidats.

Fem un repàs d’última hora!!!

Durant aquests mesos previs al viatge hem intentat fer una lleugera immersió en el món Nicaragüenc per tal de viure l’experiència més profitosament. Segurament, si un nicaragüenc/ca llegís els nostres articles, s’escandalitzaria perquè com tothom sap, una cosa és la teoria i altre la pràctica... A més, hi ha temes que s’han tractat molt superficialment en aquest bloc i d’altres que ni s’han tractat. Avui pretenem compensar aquest fet amb un ultra lleuger repàs d’altres aspectes de Nicaragua.

Per exemple, no hem dedicat un espai a la literatura de Nicaragua, greu error ja que que Nicaragua és una terra de grans poetes on destaca Rubén Darío (1867-1916). Però no és fenomen del passat perquè encara surten grans poetes i escriptors, com Gioconda Belli (1948).

Rubén Darío

Relacionat amb la cultura, tampoc hem parlat sobre El Güegüense, una obra de teatre popular indígena molt antiga que parodia la situació dels espanyols invasors enfront dels indígenes, on aquests últims diuen a tot que sí per desprès fer el que els hi doni la gana.

 
També d’una manera injusta hem citat pocs autors musicals del país, alhora que ens hem oblidat de la música folklòrica nicaragüenca on destaca la marimba (instrument musical similar al xilòfon). Us penjo una cançó (Mora Limpia) considerada un dels himnes de Nicaragua que permet escoltar aquest estil.


Com la nostra estada serà majoritàriament a una zona rural, tampoc hem comentat suficientment altres activitats agrícoles de Nicaragua, recordant que Nicaragua és un país netament agrícola però no només viu de la producció de cafè. Altres cultius que es cultiven són el cotó, plàtan, el sucre, ajonjolí (sèsam) i el tabac. Com en el sector del cafè, els camperols nicaragüencs d’aquests productes tenen una situació de subsistència amb unes grans dificultats econòmiques.

Podria continuar traient temes durant hores, però no és la finalitat conèixer el país a través d’Internet, guies, consells, etc. No obstant, hi ha un tema que no podem obviar per la seva gran importància. Estic parlant sobre la història de Nicaragua. Nicaragua ha tingut una història recent molt intensa i convulsa i segurament que conviurem amb persones que han participat en aquests esdeveniments tan importants pel país. Així doncs, és imprescindible acabar aquesta secció d’articles sobre Nicaragua amb una lleugera introducció a la història recent de Nicaragua. Doncs, la història de... eppp, millor no fer-ho ara sinó desprès de la publicitat (frase televisiva que em serveix per donar-me uns dies per preparar una nova entrada sobre la història recent de Nicaragua).

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!