Cap de setmana de convivència i formació

El passat cap de setmana 14 i 15 de maig vam realitzar la sortida de formació i convivència a la casa de colònies de Mas Pujolar (Viladrau) amb els diferents grups que van a fer camps de solidaritat a Nicaragua. L’objectiu de la sortida era començar-nos a familiaritzar amb la cultura nicaragüenca alhora que ens anàvem coneixent una mica més amb els que seran els nostres companys de camp.



Per iniciar  la nostra immersió a la manera de fer nica, només arribar, ens esperaven uns “taxis” que arribaven a admetre el doble de gent que la nostra mentalitat europea podia pensar que hi cabrien. La incomprensió i col·lapse mental que ens provocava la situació es va convertir en rialles i en posicions pròpies de contorsionista que ens van possibilitar arribar fins la casa de colònies.


Durant el matí, jocs de coneixença combinats amb altres jocs per a començar a conèixer expressions i paraules niques.

Erem un total d’unes 40 persones i això demanava organització! per això cada grup s’encarregava de preparar un àpat o recollir i rentar plats. Tot i així, per donar el toc més “hippie”, el mateix dissabte vam fer un dinar comunitari on cadascú va portar un plat. No hi va faltar de res i vam poder degustar el millor de cada casa! I per si això no fos prou, un cafè nicaragüenc ens esperava per iniciar la migdiada.

Durant la tarda vam fer un joc de rol relacionat amb la producció del cafè per tal de conèixer quina era la repartició de beneficis  des de la recollida del cafè en gra fins a la seva comercialització. Gràcies a aquesta dinàmica, vam poder entendre els interessos i riscs de cada part i conscienciar-nos de la importància de reivindicar un comerç just. Només així podíem treballar per fer canviar la balança i intentar assegurar un benefici just per els camperols, que són els qui a dia d’avui reben menys de tots els guanys.

Tot seguit vam veure una pel.lícula que parlava de la revolució sandinista i vam poder fer una mica de cinefòrum a l’acabar. Després, cada grup va poder compartir una estona de conversa amb les persones que l’any anterior havien estat a la població on anirien els d’aquest any. Preguntes, anècdotes, reflexions,… tot va tenir cabuda durant l’hora que vam estar de xerrera.


Al vespre, després de sopar plat típic nica (gallopinto amb arròs i amanida combinat amb una espècie de plàtan fregit) vam fer el trivial de Nicaragua. Les respostes a les preguntes que ens feien les trobaríem a un fantàstic dossier que van preparar  i regalar les participants del comitè Nicaragua. Va ser tota una sorpresa!!! i tot plegat, una manera dinàmica i amena d’anar coneixent el país.



L’endemà treball per grups amb dinàmica de cohesió de grup. Nosaltres vam fer dinàmiques per conèixe’ns una mica més i així, a través de la coneixença,  intentar minimitzar possibles conflictes dins el grup.


Abans de dinar, va venir el president de la casa Nicaragua, l’ Enric Font, per a respondre tots aquells dubtes que ens sorgissin sobre el país, tan d’història com de cultura. Va ser una xerrada molt entenedora que ens va ajudar a situar el país a diferents nivells; polític, cultural, històric,… i alhora ens va donar recursos per si ens interessava ampliar informació.

 

Durant l’estona del cafè de després de dinar, vam fer la valoració del cap de setmana. En general va ser tot molt positiu i es va donar les gràcies al comitè Nicaragua per la feina realitzada. Gràcies a la organització  i a la bona sintonia i col.laboració de tots els participants va sortir un cap de setmana rodó!


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!