Introducció a Nicaragua (i IV): El cafè

Aprenem sobre el cafè!!

La nostra estada a Pueblo Nuevo comportarà un contacte directe amb el món del cafè, ja que estarem en una de les principals zones productores de cafè de Nicaragua. Per tant, és imprescindible obrir una temàtica cafetera per aprendre la realitat d’aquest sector, i sobrepassar la nostra concepció actual del cafè, és a dir el paquet de cafè que trobem en les prestatgeries dels súpers (evidentment, fent una generalització col·lectiva abstracta; què ningú s’ofengui!!).

Partint de la concepció anterior, el primer que ens ha sorprès del cafè és que és el 2n producte bàsic en importància en l’economia mundial ja que és el 2n producte amb més valor al mercat (que mou més diners), just al darrere del petroli. El 2n producte a nivell mundial, qui ho diria!!! Aquesta és la típica pregunta del Trivial, que ningú la sap per què no s’ho pot imaginar. 



Però és fàcil d’entendre quan ens parem a pensar que el cafè es consumeix en grans quantitats a tot el món, concretament més de les dues terceres parts de la població mundial en consumeixen. Aquesta imatge simbolitza la cafe - depèndencia.


 
Respecte Nicaragua, el cafè és un sector molt important en la seva economia, com ho demostra que és el primer producte d’exportació del país. A més, també té molta incidència cultural i social, ja que hi han moltes famílies que treballen i depenen de la seva plantació i posterior producció.

En la nostra estància a Nicaragua, veurem els projectes que desenvolupa CIPRES en la producció de cafè de Comerç just a les comunitats rurals de Pueblo Nuevo. CIPRES (Centro para la Promoción, la Investigación y el Desarrollo Rural y Social) treballa sobretot en l'àmbit del Comerç Just i lluita contra la pobresa de les zones rurals donant suport a més de 10.000 famílies camperoles en la defensa de la propietat, el rendiment dels cultius i la comercialització dels seus productes. .

Per si voleu entendre millor el que veurem, us penjo uns vídeos de CIPRES sobre el sector del cafè i la seva feina a Nicaragua. No obstant, recomano (als membres del grup) no veure’ls ara, sinó a la tornada del viatge. Per què? Doncs, simplement per què estan molt ben elaborats i descriuen perfectament el que veurem allà. L’objectiu de la secció, es posar una base de coneixement per gaudir més de la nostra estància a Nicaragua. No és necessari, que viatgen sent uns experts previs en la producció de cafè, ja que podria restar encant (l’essència, ja que el tema versa sobre el cafè) a la experiència. 

Part 1:

Part 2:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!