Introducció a Nicaragua (i V): La música nicaragüenca

Posem una banda sonora al viatge!!

L’experiència que viurem a Nicaragua ens marcarà i la recordarem per tota la vida. Potser una de les millors maneres per recordar el que haurem viscut a Nicaragua serà a través de la música que escoltarem al país, que ens permetrà retornar a Nicaragua i sentir les sensacions allà viscudes. Bufff, que espiritual i místic començo, jejeje. Per tant, avui iniciarem, breument, la secció de música nicaragüenca. Doncs, preparin els seus malucs i a ballar...

Nicaragua és un país amb una tradició cultural molt rica. Hi ha un tòpic que diu: “En cada nicaragüense hay un poeta en potencia, un músico y un amante del amor y de la naturaleza”.  Això reflexa la passió dels nicas en la poesia i la música.

Són molts els autors que es podrien nombrar com importants en la cultura musical nicaragüenca, però quan comences a indagar en la història de la música de Nicaragua, constantment es remarca els mateix autor. Per tant, estem obligats a començar parlant de la principal referència de la música contemporània nicaragüenca: Carlos Mejía Godoy.



Carlos Mejía Godoy ha estat un gran recopilador i recreador de cultura i  música popular nica, ja que en les seves lletres descriu personatges, lluites, paisatges, situacions, menjars del país, etc. A través de les seves cançons s’ha convertit en un dels principals historiadors contemporanis de Nicaragua. Però, Carlos Mejia Godoy no és simplement un autor musical amb èxit, sinó que la seves cançons han tingut gran importància social i política en la història recent del país. Així doncs, moltes de les seves obres van convertir-se en cançons patriòtiques per animar la població i als combatents durant la Revolució Sandinista. Per tant, les cançons d’aquest cantautor, tenen un significat molt especial per molts nicas, convertint-se en els himnes no oficials de Nicaragua.

Dintre de la seva extensa obra, podem destacar “Alforja Campensina”, “Las campesinas del Cuá”, “La tumba del guerrillero”,etc.  Però el que m’ha sorprès més, és que Carlos Mejia Godoy va fer carrera a Espanya, on feia d’ambaixador de la lluita de Nicaragua per la seva llibertat, a través de les seves cançons populars nicas. Si pregunteu als vostres pares pel grup "Los de Palacagüina” o les cançons “El Cristo de Palacagüina” i sobretot la famosa “Nicaragua, Nicaragüita” segurament els/les coneguin.

Us penjo aquestes dues cançons perquè us aneu familiaritzant.

“El Cristo de Palacagüina”:


“Nicaragua, Nicaragüita”:



PD: Vista aquesta passió nica per la música, al final ens haurem de portar la guitarra, jejejje

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!