Introducció al COMERÇ JUST:

Es molt poblable que hagis escoltat o vist el concepte de Comerç Just en algun lloc o producte. Segurament, inclús, tinguis una lleugera idea sobre què promou o defensa aquest  moviment. Però si dubtes o vols aprofundir en el Comerç Just, nosaltres et podem ajudar ja que durant el procés de formació previ al viatge hem assistit a xerrades formatives organitzades per Setem. En aquestes xerrades hem treballat moltes realitats que es  viuen en els “països del Sud” i entre elles el moviment de Comerç Just.

Així farem un resum del concepte i dels principis generals del Comerç just amb el suport del Butlletí elaborat per Setem: “Setem: 15 anys movent-nos pel comerç just”. Hi han varies definicions del Comerç just, però la que hem trobat més clara és:“un comerç que sigui just per a totes les parts que entren en joc quan es produeix un intercanvi, i que sobretot permeti assolir als països del Sud el seu desenvolupament social i econòmic”. Ressaltem el binomi econòmic i social, ja que aquest comerç també afegeix altres valors diferents als comercials (ecològics, laborals, gènere, etc) pel seu desenvolupament.



Seguint l’estructura del butlletí de Setem, podem establir les següents línies de treball:

·         Facilitar l’accés al mercat dels petits productors i productores.
·         Establir unes relacions comercials sostenibles i equitatives
·        Potenciar el desenvolupament de capacitats i l’emancipació de les organitzacions productores.
·         Sensibilitzar les persones consumidores i promoure la incidència política.
·         Entendre el Comerç Just com un contracte social.

Nosaltres a Nicaragua veurem i treballarem amb els agricultors del cafè. Les condicions econòmiques i socials dels productors de cafè dels països del Sud han estat i són molt desequilibrades en la cadena de comercialització del cafè. Això ha motivat que el cafè hagi estat uns dels productes on més s’ha desenvolupat cooperatives o altres organitzacions que treballen amb una línia de Comerç Just. Això ha permès que moltes famílies hagin pogut rebre unes condicions més dignes i justes, juntament amb les repercussions secundàries derivades del element anterior (Ex: Sortir de l’extrema pobresa, desenvolupament de la comunitat, etc.)


Massa informació? Doncs parem per avui però hi tornarem sobre el tema perquè encara queden molts aspectes per desenvolupar. Pels impacients que no puguin esperar al següent capítol, us deixem uns enllaços on podreu informar-vos més profundament sobre el Comerç Just.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari!